Muzeum války 1866

Pokud hledáte zajímavé destinace pro váš výlet a vaším koníčkem je válečná historie, tak je Muzeum války 1866 tím pravým místem, které navštívit. Muzeum se nachází se v osadě Chlum u Hradce Králové.

Základní informace

Co byste měli vědět o Muzeu války 1866:

– je oddělením Muzea východních Čech
– sídlí nedaleko míst zásadní důležitosti pro vývoj Evropy ve druhé polovině 19. století
– Bitva u Hradce Králové, podle níž je muzeum pojmenováno, byla největší polní bitvou za celou historii území České republiky, též byla bodem obratu na geopolitické mapě soupeření Pruska a Rakouska i vývoje českého státního útvaru.
– historická budova muzea vznikla v roce 1936 a prošla rozšířením i renovací v letech 2008-2011
– cílem muzea je seznámit návštěvníky s perspektivou prostých vojáků i vrchních velitelů prostřednictvím dvou hraných dokumentů, představit pěchotní, jezdecké a dělostřelecké zbraně, archeologické nálezy i předměty denní potřeby mužů bojujících v prusko-rakouské válce
– V okolí lze nelézt komplex pomníků. S počtem 480 pomníků, které vznikaly od 70. let 19. století, jsou považovány za největší soubor funerální architektury v ČR. Upomínají na velký počet raněných. Z více než 454 000 vojáků bylo 52 000 raněno či zabito. Život též položili koni – celkem jich bylo kolem 7 000. Od roku 1997 se z okolí muzea stala památková zóna Areál bojiště bitvy 1866 u Hradce Králové.

Otevírací doba

Muzeum

pondělí – pátek  ZAVŘENO
sobota, neděle   od 1. října 2021 do 31. března 2022 10:00 – 16:00

Vyhlídková věž

do 31. března 2022 uzavřena, jinak o víkendech otevřená

Obchod

Muzejní obchod Muzea války 1866 je přístupný v provozní době muzea.

Vstupné

Vstupní poplatek je přijatelný, platí se 60 Kč za dospělou osobu. Zlevněné vstupné činí 30 Kč, je určeno pro děti od 6 do 15 let, studenty do 26 let a seniory od 65 let. Muzeum též nabízí rodinné vstupné, platí se 150 Kč buď pro 2 dospělé a nejvýše 3 děti do 15 let, nebo pro 1 dospělou osobu a 4 děti do 15 let. Za každé další dítě hradíte standardní dětský poplatek 30 Kč.

Muzeum též nabízí rodinné pasy CZ a senior pasy CZ, které Vám poskytnou drobnou slevu.

Též si můžete zaplatit vstupné na vyhlídkovou věž, dospělý za 40 Kč a dítě/student/senior za 20 Kč. Pokud si přejete navštívit věž i muzeum, poté je dána pevná cena 90 Kč pro dospělého a 40 Kč stojí zlevněná vstupenka.
Můžete si objednat i komentovanou prohlídku muzea, jenže v tomto případě musíte provést rezervaci, a sice alespoň dva dny předem.

Můžete si objednat edukační a doprovodné programy, které jsou dostupné pouze v českém jazyce. Pro základní a střední školy je počítán příplatek 40 Kč, v případě mateřské školy 20 Kč.

Pochopitelně neplatí všichni. Jsou dány i výjimky, a sice pro děti do šesti let, pedagogický dozor, ICOM, AMG, držitele průkazu ZTP/P a jejich doprovod, dětské domovy, SOS dětské vesničky, držitele volné vstupenky MVČ, publicisty (ti musejí předložit novinářský průkaz), průvodce cestovních kanceláří (pouze jako doprovod k zájezdu, též se musejí prokázat platným průkazem) a studenty UHK studující následující obory: Archeologie, Archivnictví, Historie, Počítačová podpora v archivnictví a Prezentace a ochrana kulturního dědictví po předložení průkazu ISIC a studijního plánu

K dispozici jsou též komentované prohlídky, z nichž většinu musíte objednat 7 dní předem.

Související články